06 1764 2619 info@sneekvanweleer.nl
Selecteer een pagina

Opknappen Wilhelminapark

beschrijving project:

De afgelopen twee jaar hebben wij als stichting achter de schermen geld bijeen gehaald wat wordt besteed aan het in oude glorie herstellen van bepaalde doelen binnen het Wilhelminapark.

Achter het Vondelpark staat het Wilhelminapark in Sneek op de tweede plek qua rijksmonumenten in Nederland als het om stadsparken gaat. Wij willen samen met kunstenaars, vrijwilligers, gemeente SWF en lokale bedrijven de sfeer en beleving terugbrengen wat het verdient. Zo is de oude bomenroute in ere hersteld en zijn er in totaal 37 boombordjes geplaatst. Hiermee is een langgekoesterde wens van de Gemeente Sudwest Fryslan in vervulling gegaan.

Op 13 september jongstleden is er een monument onthuld ter ere van de parkwachters die al die jaren het park hebben verzorgd. Het monument is ontworpen en gerealiseerd door de kunstenaar Ruth Vulto Gaube en de onthulling vond plaats in het bijzijn van o.a. Burgemeester De Vries van de Gemeente Sudwest Fryslan en voormalige parkwachters en familie. Onder de kop — het Monument — krijgt u aan de hand van tekst en foto’s een impressie van die dag.

Aankomend jaar krijgen de dierenverblijven een opwaardering. De diverse verblijven worden voorzien van nieuwe beplanting en de daarbij benodigde bewateringssystemen. De binnenverblijven worden voorzien van een fris kleurtje en het verblijf waar vroeger de doodskopaapjes verbleven krijgt een prachtige metamorfose. Met het oog op de toekomst wordt er verder gekeken om de verblijven een passende invulling te geven die past bij de huidige tijd en bij de educatieve boodschap die we de kinderen willen meegeven.

Tenslotte is het ANWB bord aan de Bolswarderweg aan vervanging toe en hier zal in de toekomst naar worden gekeken.

STICHTING SNEEK VAN WELEER | FSM

Sponsoren

STICHTING SNEEK VAN WELEER | Logo
STICHTING SNEEK VAN WELEER | Logo
STICHTING SNEEK VAN WELEER | Dropwinkeltje
STICHTING SNEEK VAN WELEER | Stichting Sneek 1818
STICHTING SNEEK VAN WELEER | Bouwbedrijf Huitema Vallinga BV
STICHTING SNEEK VAN WELEER | Breimer's bakkerij

— Het Monument —

Toen wij (Janny Jaasma en Henk Schram) in 2018 door het park liepen met de gedachte om een stichting op te zetten kwam ook vrij snel het idee naar boven om ooit een monument te realiseren ter ere van de parkwachters die de flora en fauna in al die jaren hadden verzorgd.. toen de stichting het leven zag en wij als bestuur met de beleidsbepalers van het park om de tafel gingen om projecten binnen dit park te benoemen waar we ons op wilden richten konden we aan de slag.

Hoe van een idee een uiteindelijk tastbaar beeldje ontstond; het idee was er al maar toen begon de zoektocht naar de kunstenaar die deze prachtige klus op zich mocht nemen. De keuze viel uiteindelijk op Ruth Vulto Gaube uit Workum en na een gesprek over de mogelijkheden en de wensen kwam de kunstenaar in 2020 met een drietal opties waar wij uit konden kiezen. Van modern, tot eigentijds tot het klassieke tijdloze beeld wat uiteindelijk is gerealiseerd.

Toen de keuze was gemaakt door de leden van de stichting in goed overleg met de afdeling monumentenzorg van de gemeente SWF kon het beeld van 80 cm groot worden gemaakt. Het wassen beeld (zie eerste foto) maakte diepe indruk op ons en toen mocht het beeld naar de gieterij en begon het denkwerk.

Onder een beeld moest een fundering en een sokkel komen. Bouwbedrijf Huitema Vallinga BV  zorgde voor de  fundering. Metselbedrijf Tigchelaar  (de zoon van één van de voormalige parkwachters), maakte de sokkel, de gemeente SWF zorgde voor de afdekplaat, het schilderwerk namen we zelf voor onze rekening en de naamplaat met daarop de namen van de parkwachters werd gegraveerd door Repko uit Sneek… allemaal met medewerking van kunstenaar en bedrijven uit onze regio. (zie tweede foto van het bevestigen van de ankers aan de afdekplaat).

Na een lange periode van voorbereiding en denkwerk was het op 11 september 2021 dan eindelijk zover. Onder belangstelling van voormalige parkwachters en familie, bedrijven, sponsoren en leden van de stichting werd door burgemeester De Vries van de gemeente SWF het prachtige bronzen beeld onthuld (zie video). Gelukkig waren de weersgoden ons gunstig gezind en kon iedereen onder het genot van een kop koffie en Friese oranjekoek genieten van o.a. de anekdotes van Alice Booij en de uiteindelijke onthulling door de Burgemeester De Vries  en kunstenaar Ruth Vulto Gaube. (Zie foto Douwe de Groot met naast hem het monument).

Meedoen?

om al deze doelen en andere te kunnen verwezenlijken zijn we afhankelijk van subsidies, sponsoren en donaties. Mocht u na het lezen van onze doelstellingen, goh, daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen, alle hulp is van harte welkom.

 

U kunt dan contact met ons opnemen via het contactformulier. U kunt ons ook bellen via tel: 06 1764 2619

 

Meedoen